Вести

Обавештење за кориснике Портала

13-11-2018 09:15

Поштовани корисници,

Обавештавамо вас да је Портал за обвезнике Централног регистра од данас доступан за рад у пуном капацитету.

Рок за подношење пријава/одјава/промена на обавезно социјално осигурање, у складу са најавом коју смо дали на нашем сајту, биће продужен у складу са временским трајањем недоступности система Централног регистра. Напомињемо да ће се продужени рок сукцесивно скраћивати у наредном периоду.

Хвала на разумевању и указаном поверењу,

Ваш ЦРОСО.


Важно обавештење за послодавце

12-07-2018 09:15

Почев од 07.07.2018 године на снагу су ступиле Измене и  допуне Закона о условима за упућивање запослених на привремени рад у иностранство и њиховој заштити („Сл. гласник РС“, број 50/2018) у складу са истим послодавци су ослобођени досадашње обавезе достављања Уверења Централног регистра обавезног социјалног осигурања  надлежном Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

У делу који се односи на поступак подношење пријаве и одјаве са обавезног социјално осигурања за упућене раднике на снази остаје упутство које се на нашем сајту налази од јануара 2016. године. Упутство


Обавештење за кориснике Портала

15-11-2017 08:50

Поштовани корисници,


Уверење за субвенције (уверење које се као доказ подноси Пореској управи у поступку за повраћај дела пореза и доприноса по одбитку), као и извештаје о броју запослених на дан, односно броју осигураних лица, које сте до сада добијали преко апликације Цросо Обвезник, од сада можете добити на порталу за обвезнике. Више о томе прочитајте на следећем линку: Uputstvo za uverenja i izveštaje.pdf

Ваш ЦРОСО


Нови Портал

04-08-2016 07:00

Поштовани корисници,

Са задовољством Вас обавештавамо да се у августу навршавају пуне три године од почетка оперативног рада Портала Централног регистра обавезног социјалног осигурања. Период иза нас је прошао са великим успехом . О овоме најбоље сведоче подаци да је за рад на порталу регистровано преко 120.000 обвезника ,који су успешно спровели преко 5.000.000. пријава на обавезно социјално осигурање.

Сада је пред нама нови задатак, редизајн портала. Циљ редизајна портала је исправљање уочених грешака, и креирање нових могућности за кориснике портала. С обзиром да је ЦРОСО ту због Вас, позивамо Вас да се и Ви активно укључите у овај пројекат. У ту сврху смо отворили нову е-маил адресу  novi.portal@croso.rs , на коју нам можете послати све Ваше предлоге и сугестије за унапређење рада на порталу.

Сваки Ваш предлог ћемо размотрити. Уколико се испуне потребни правни и технички предуслови, са великим задовољством, и имплементирати у нови портал.

Срдачно Ваш ЦРОСО


Важно обавештење за кориснике услуга ЦРОСО

14-01-2016 03:00

Почев од 15.01.2016. године на Порталу Централног регистра свако физичко лице може вршити увид у податке о обрачунатим и плаћеним доприносима, као и о евентуалним неусклађеностима. Физичко лице може вршити увид искључиво у своје податке, а који се односе на обрачунате и плаћене доприносе код свих обвезника код којих је био радно ангажован почев од 01.03.2014. године, а у одељку Упутства је дато објашњено значење сваког податка које Централни регистар приказује на Порталу.

У складу са чланом 16. Закона о Централном регистру обавезног социјалног осигурања и чланом 40. Закона о пореском поступку и пореској администрацији Пореска управа Републике Србије, Централном регистру доставља  податке о обрачунатим и плаћеним доприносима за обавезно социјално осигурање по одбитку, односно појединачне податке о обрачунатим, односно плаћеним доприносима за обавезно социјално осигурање за сваког осигураника, примаоца прихода.

Путем Портала Централног регистра приказују се подаци о обрачунатим, односно плаћеним доприносима за обавезно социјално осигурање по одбитку на основу поднетих појединачних пореских пријава о обрачунатим порезима и доприносима по одбитку, за сваког осигураника, примаоца прихода, приликом сваке исплате и по свим основима,  а у складу са Законом о пореском поступку и пореској администрацији и Законом о доприносима за обавезно социјално осигурање.

ВАЖНА НАПОМЕНА:  Подаци приказани на Порталу Централног регистра преузети су од Пореске управе. За сваку нетачност, нелогичности или уочену грешку потребно је да се обратите Пореској управи, која је  у складу са одредбом члана 69. Закона о доприносима за обавезно социјално осигурање надлежна да врши контролу обрачуна и плаћања доприноса за обавезно социјално осигурање.

У Јединствену базу Централног регистра преузети су подаци о обрачунатим, односно плаћеним доприносима за обавезно социјално осигурање из Пореске управе почев од марта месеца 2014. године (почетак рада система Пореске управе „Обједињена наплата“) и достављају се Централном регистру  на недељном нивоу.

Овде можете преузети Упутство за преглед доприноса: Упутство


[ страна 2 од 4 ]