Вест

Добијање уверења за субвенције и извештаја о запосленима преко апликације ЦРОСО Обвезник

09-02-2015 01:00

Како би се убрзала процедура добијања извештаја/уверења од интереса за обвезнике и смањила папирологија и администрација, Централни регистар обавезног социјалног осигурања (ЦРОСО) је креирао наменску апликацију за обвезнике плаћања доприноса, путем које се могу добити већ дефинисани  извештаји/уверења.

Извештаје/уверења које корисник може добити путем ове апликације су следећи:

1. Уверење за субвенције на дан (Уверење које се, као доказ, подноси Пореској управи у поступку за повраћај дела плаћених пореза и доприноса по одбитку, а у складу са одредбом члана 21в Закона о порезу на доходак грађана и чланом 45. Закона о доприносима за обавезно социјално осигурање, којим је прописано да послодавац који запосли ново лице има право за повраћај дела плаћеног пореза на зараду и дела плаћених доприноса за обавезно социјално осигурање, на терет запосленог и на терет послодавца, по основу зараде за новозапослено лице, исплаћене закључно са 30.06.2016. године. 

  • Уверење о броју запослених код послодавца на дан плаћања пореза по одбитку по пријави ППП-ПД за коју се подноси захтев за повраћај (с тим да се уверење не може издати на датум у будућности) или
  • Уверење о броју запослених на дан 31. 3. 2014.( овај доказ се подноси само када се први пут подноси захтев за повраћај)

2. Извештај о свим запосленима, који на одређени дан, имају регистровану пријаву код датог овезника,
3. Извештај о свим запосленим код датог обвезника и  члановима њихових породица, који  на данашњи дан имају регистроване пријаве.

Апликација је постављена на сајт ЦРОСО-а www.croso.gov.rs у делу  еУслуге, и у продукцији је почев од 09.02.2015. године, с тим да апликацију може користити само лице, које има барем једно овлашћење за рад код обвезника за кога се извештај/уверење тражи, с тим да се овлашћења проверавају према већ додељеним овлашћењима у систему ЦРОСО.

Детаљан поступак добијања извештаја/уверења из апликације обвезници могу видети у корисничком упутству - Упутство за употребу апликације ЦРОСО-обвезник, у делу  еУслуге

Путем ове  апликације не могу добити извештаје/уверења: 

  • обвезници плаћања доприноса, који имају велики број запослених, што као последицу има време обраде много дуже од предвиђеног времена за генерисање извештаја/уверења путем ове апликације, и 
  • обвезници плаћања доприноса, који имају потребу за извештајима који нису дефинисани у оквиру ове апликације. 

Ове извештаје ће генерисати искључиво ЦРОСО на основу скенираног,  попуњеног, потписаног и печатом овереног обрасца захтева, који ће обвезници плаћања доприноса доставити  на e-mail: info@croso.rs.