Вест

Функционалности информационог система Централног регистра обавезног социјалног осигурања

01-05-2013 11:00

- Успостављање јединствене, електронски вођене базе података о обвезницима доп приноса за обавезно социјално осигурање, осигураницима и осигураним лицима. База је успостављена миграцијом података затечених у базама Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање, Републичког фонда за здравствено осигурање, Националне служвбе за запошљавање и Пореске управе. У овако успостављену базу подаци се уносе, чувају, мењају и обрађују у складу са Законом о Централном регистру обавезног социјалног осигурања, Законом о заштити података о личности, као и другим релевантним законима и прописима. 
Подаци о обвезницима плаћања доприноса се добијају из Агенције за привредне регистре и Пореске управе, а регистрација осигураника и осигураних лица у Јединствену базу, врши се електронским путем преко портала Централног регистра. 
За одређене, законом прописане категорије, регистрација ће се обављати на шалтерима организација обавезног социјалног осигурања. 
Тренутно смо у завршној фази тестирања свих функционалности везаних за регистрацију осигураника и осигураних лица, које вршимо заједно са организацијама обавезног социјалног осигурања, а иначе је ова година и предвиђена као транзициона, јер ће послодавци до краја 2013.године моћи да подносе пријаве у Централни регистар путем портала или на шалтерима организација обавезног социјалног осигурања. 

- Додатна контрола обрачуна и наплате доприноса по појединцу, а предуслов за то је увођење нове Појединачне пореске пријаве која је у надлежности Пореске управе. 

У току је велики пројекат реформе контроле обрачуна и наплате доприноса на обавезно социјално осигурање чији је носилац Пореска управа, а у чијем раду активну улогу имају и представници Централног регистра. Примена је планирана за почетак 2014. године.Тада ће сваки грађанинин Србије на једном месту, преко портала Централног регистра имати преглед износа уплаћених доприноса и основица на које су ти доприноси уплаћени. 
Централни регистар ће у поступку месечне контроле детектовати све осигуранике за које њихови послодавци нису уплатили доприносе и о томе известити надлежне органе