Vesti

Obaveštenje za korisnike Portala

13-11-2018 09:15

Poštovani korisnici,

Obaveštavamo vas da je Portal za obveznike Centralnog registra od danas dostupan za rad u punom kapacitetu.

Rok za podnošenje prijava/odjava/promena na obavezno socijalno osiguranje, u skladu sa najavom koju smo dali na našem sajtu, biće produžen u skladu sa vremenskim trajanjem nedostupnosti sistema Centralnog registra. Napominjemo da će se produženi rok sukcesivno skraćivati u narednom periodu.

Hvala na razumevanju i ukazanom poverenju,

Vaš CROSO.


Važno obaveštenje za poslodavce

12-07-2018 09:15

Počev od 07.07.2018 godine na snagu su stupile Izmene i  dopune Zakona o uslovima za upućivanje zaposlenih na privremeni rad u inostranstvo i njihovoj zaštiti („Sl. glasnik RS“, broj 50/2018) u skladu sa istim poslodavci su oslobođeni dosadašnje obaveze dostavljanja Uverenja Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja  nadležnom Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

U delu koji se odnosi na postupak podnošenje prijave i odjave sa obaveznog socijalno osiguranja za upućene radnike na snazi ostaje uputstvo koje se na našem sajtu nalazi od januara 2016. godine. Uputstvo


Obaveštenje za korisnike Portala

15-11-2017 08:50

Poštovani korisnici,


Uverenje za subvencije (uverenje koje se kao dokaz podnosi Poreskoj upravi u postupku za povraćaj dela poreza i doprinosa po odbitku), kao i izveštaje o broju zaposlenih na dan, odnosno broju osiguranih lica, koje ste do sada dobijali preko aplikacije Croso Obveznik, od sada možete dobiti na portalu za obveznike. Više o tome pročitajte na sledećem linku: Uputstvo za uverenja i izveštaje.pdf

Vaš CROSO


Novi Portal

04-08-2016 07:00

Poštovani korisnici,

Sa zadovoljstvom Vas obaveštavamo da se u avgustu navršavaju pune tri godine od početka operativnog rada Portala Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja. Period iza nas je prošao sa velikim uspehom . O ovome najbolje svedoče podaci da je za rad na portalu registrovano preko 120.000 obveznika ,koji su uspešno sproveli preko 5.000.000. prijava na obavezno socijalno osiguranje.

Sada je pred nama novi zadatak, redizajn portala. Cilj redizajna portala je ispravljanje uočenih grešaka, i kreiranje novih mogućnosti za korisnike portala. S obzirom da je CROSO tu zbog Vas, pozivamo Vas da se i Vi aktivno uključite u ovaj projekat. U tu svrhu smo otvorili novu e-mail adresu  novi.portal@croso.rs , na koju nam možete poslati sve Vaše predloge i sugestije za unapređenje rada na portalu.

Svaki Vaš predlog ćemo razmotriti. Ukoliko se ispune potrebni pravni i tehnički preduslovi, sa velikim zadovoljstvom, i implementirati u novi portal.

Srdačno Vaš CROSO


Važno obaveštenje za korisnike usluga CROSO

14-01-2016 03:00

Počev od 15.01.2016. godine na Portalu Centralnog registra svako fizičko lice može vršiti uvid u podatke o obračunatim i plaćenim doprinosima, kao i o eventualnim neusklađenostima. Fizičko lice može vršiti uvid isključivo u svoje podatke, a koji se odnose na obračunate i plaćene doprinose kod svih obveznika kod kojih je bio radno angažovan počev od 01.03.2014. godine, a u odeljku Uputstva je dato objašnjeno značenje svakog podatka koje Centralni registar prikazuje na Portalu.

U skladu sa članom 16. Zakona o Centralnom registru obaveznog socijalnog osiguranja i članom 40. Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji Poreska uprava Republike Srbije, Centralnom registru dostavlja  podatke o obračunatim i plaćenim doprinosima za obavezno socijalno osiguranje po odbitku, odnosno pojedinačne podatke o obračunatim, odnosno plaćenim doprinosima za obavezno socijalno osiguranje za svakog osiguranika, primaoca prihoda.

Putem Portala Centralnog registra prikazuju se podaci o obračunatim, odnosno plaćenim doprinosima za obavezno socijalno osiguranje po odbitku na osnovu podnetih pojedinačnih poreskih prijava o obračunatim porezima i doprinosima po odbitku, za svakog osiguranika, primaoca prihoda, prilikom svake isplate i po svim osnovima,  a u skladu sa Zakonom o poreskom postupku i poreskoj administraciji i Zakonom o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje.

VАŽNА NАPOMENА:  Podaci prikazani na Portalu Centralnog registra preuzeti su od Poreske uprave. Za svaku netačnost, nelogičnosti ili uočenu grešku potrebno je da se obratite Poreskoj upravi, koja je  u skladu sa odredbom člana 69. Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje nadležna da vrši kontrolu obračuna i plaćanja doprinosa za obavezno socijalno osiguranje.

U Jedinstvenu bazu Centralnog registra preuzeti su podaci o obračunatim, odnosno plaćenim doprinosima za obavezno socijalno osiguranje iz Poreske uprave počev od marta meseca 2014. godine (početak rada sistema Poreske uprave „Objedinjena naplata“) i dostavljaju se Centralnom registru  na nedeljnom nivou.

Ovde možete preuzeti Uputstvo za pregled doprinosa: Uputstvo


[ strana 2 od 4 ]